top of page

אחרי הטבח של ה-7 באוקטובר, למה המשפט הבינלאומי צריך לעניין אותנו? (12.11.2023)

עודכן: 6 בינו׳

פיש השואלים: אחרי שנחשפנו לכאלו רמות של רוע, פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות, למה שהיבטי של משפט בינלאומי במלחמה או אחריה צריכים לעניין אותנו? למה לא לעשות טיהור אתני, שיבטיח לנו ביטחון? מדוע יש לציית לחוק הבינלאומי? היינו מוכנים לכך, אם כולם היו מצייתים לו. אבל אם האויבים שלנו לא מצייתים לחוק, למה אנחנו לא יכולים להגיד שלאור הנסיבות מגיע לנו חופש פעולה מוחלט? שאלות נוקבות אלה הוצגו בוובינר שקיימנו אמש עם מומחים בכירים למשפט בינלאומי על היבטים משפטיים של המלחמה והיום שאחריה

פרופ׳ עמיחי כהן השיב שלתשובתו מספר רבדים. ברובד המעשי, המשפט הבינלאומי משקף את ההסכמה שלנו עם מדינות המערב לגבי גבולות הכוח, וככל שאנחנו רוצים לשמר את הקשר עם מדינות המערב חשוב גם שנדבק בערכים המשותפים. בלי זה מדינות אלו לא יתמכו בנו. ברובד הערכי והמוסרי, הערכים הללו לא נכפו עלינו, אלא הם חלק ממי שאנחנו והם גם חלק מהותי מערכי צה״ל ומהעוצמה הצבאית שלנו. 

פרופ׳ איל בנבנישתי הצטרף לעמדה שזה לא מוסרי ולא חוקי לפעול בניגוד למשפט הבינלאומי, ושזה גם לא משתלם לנו. הוא הוסיף שחמאס לא ראוי שנרד לרמה שלו. בנוסף, הוא הדגיש שארצות הברית מתנגדת להפרת החוק הבין-לאומי, ושלאור העובדה שארה״ב מושקעת מאד במלחמה הנוכחית אסור לנו לוותר על תמיכתה. תמיכה זו חשובה, בין השאר, שכן המלחמה בינינו לבין חמאס היא חלק ממערכה רחבה הרבה יותר במזרח התיכון ושיש לה גם היבטים גלובליים. 

על טיבה של המערכה האיזורית הרחבה של המדינות הערביות ניתן גם ללמוד מטור דעה שפורסם היום במעריב על ידי חבר הפורום, פרופ׳ אלי פודה. לדבריו, הפסגה הערבית-אסלאמית בריאד שהסתיימה אמש מבטאת את מורכבות מעמדה של סעודיה, המבקשת לנווט בזהירות בין האינטרסים העמוקים שלה, שירוויחו ממיטוט החמאס, ובין הצורך להיענות לדעת הקהל הסוערת, שהינה נגד ישראל. פרופ׳ פודה מדגיש שהאינטרס הישראלי הוא שסעודיה תצליח לנווט בהצלחה במים הסוערים הללו. 

לסיכום, למרות שישראל פועלת נגד אויב שעובר בכל יום על דיני המלחמה, כיבוד המשפט הבינלאומי על ידי ישראל, הן בפעולותיה והן בהצהרותיה, תפקיד קריטי ביכולת של ישראל לנצח במלחמה: גם ביכולת להמשיך בפעולה הצבאית ככל שידרש כדי להבטיח את מיטוט היכולת הצבאית של החמאס, וגם כדי שבתום המערכה הצבאית, הציר המערבי - מזרח תיכוני המתון יהיה חזק, מיוצב, יכלול את ישראל וימשיך להתמודד יחד מול הציר האיראני-ג׳יהדיסטי, כולל חיזבאללה.  מכאן, דיבורים על גירוש תושבי עזה או התבטאויות המזהות את כלל האזרחים הפלסטינים עם חמאס לא רק שאינם בהלימה עם המשפט הבינלאומי, אלא שהם גם פוגעים במאמץ המלחמתי של ישראל ובבטחונה.

לקריאת הטור המלא.

לצפייה בוובינר:







159 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page