שלום,
בניוזלטר זה של פורום היום שאחרי המלחמה, קבוצה של מומחים, חוקרים וחוקרות, של המזרח התיכון, מדעי המדינה, פסיכולוגיה, משפטים ועוד, תמצאו את המסר העיקרי שלנו, מידע על האירועים שלנו, והמלצות לקריאה ולהאזנה.
נשמח לשמוע מכם! thedayafterforum@gmail.com
העדכון כקובץ.
1. המסר העיקרי בסיכום השבוע השמונה עשר למלחמה
ארבעה חודשי מלחמה, מאות חללים ופצועים בקרב לוחמי צה"ל, וממשלת ישראל עדיין לא הציגה לנו, ולעולם כולו, את תוכניתה ליום שאחרי המלחמה – תוכנית שהיה צריך להציג כבר ב-8 באוקטובר ולנהל על פיה את המלחמה. ובינתיים, והחטופים ממשיכים להיות כלואים במנהרות החמאס כבר 128 ימים, הבידוד הבינלאומי של ישראל מחריף, דירוג האשראי שלה יורד, וחברי הקבינט הביטחוני לא מסוגלים אפילו לקיים מסיבת עיתונאים משותפת. את הכותרות תופסת הצהרתו של ראש הממשלה על כניסה קרקעית קרובה של צה"ל לרפיח, שלטענתו, תוביל לניצחון במלחמה. מצרים מזיזה כוחות צבאיים לגבול מחשש שכניסה כזו תוביל לבריחה של פלסטינים לשטחה; וארצות הברית ואירופה שולחות מסרים מודאגים מההשלכות של כניסה כזו על העזתים הרבים שחיים באזור. ומה חסר? הצהרה ברורה של ממשלת ישראל על התנאים לסיום הלחימה: החזרת החטופים וכניעת חמאס. תנאים אלו, אם יקוימו, ישיגו את הניצחון המיוחל על חמאס מבלי שיישפך דם נוסף, והצהרה כזו, אם תינתן, ביחד עם הבטחת התנאים ההומינטריים ההכרחיים, תקנה לישראל את הלגיטימציה הבינלאומית הדרושה לכניסת צה״ל לרפיח במקרה שחמאס לא יקבל את תנאי הכניעה.
ההצהרה של ראש הממשלה על מהלך צבאי נוסף, כאילו שמהלך זה לבדו יביא את הניצחון, היא חלק מהכשל הנמשך של הממשלה להציג תוכנית מדינית כוללת, שתבטיח את ביטחונה של מדינת ישראל בכל מרחביה לדורות הבאים. מבצעים צבאיים, גם המוצלחים שבהם, לא מביאים לביטחון ארוך שנים. הם מביאים, לכל היותר, להפוגה עד סבב הלחימה הבא. החודשים האחרונים גם הבהירו שאת המלחמה בחמאס יש להבין בהקשר הרחב יותר של המאבק בין הציר האירני-ג'האדיסטי לבין הציר המזרח-תיכוני המתון. נשיא ארה"ב הניח על השולחן תוכנית שבה ישראל משתלבת בציר המתון שנאבק, יחד, בציר הג'יהדיסטי, אך ממשלת ישראל, לעת עתה, משיבה את פניו ריקם.
הצהרה המתנה את אי הכניסה לרפיח בהחזרת החטופים ובכניעת חמאס, צריכה להיות חלק מהצהרה של ממשלת ישראל שהיא מצטרפת למהלך כלל אזורי שיבטיח שברגע שחמאס ייכנע והחטופים יוחזרו, תפסק הלחימה והשליטה על הרצועה תועבר למסגרת שלטונית זמנית שתורכב מכוחות ומוסדות מערביים וערביים מתונים. בהמשך, תועבר השליטה באזור, שישאר מפורז, לפלסטינים. במקביל להצהרה זו, ובלי קשר לתגובת חמאס, המסגרת השלטונית יכולה להתחיל, כבר כעת, בעבודות שיקום של צפון הרצועה. פעולות כאלו ימנעו את חזרת חמאס לשטחים שצה"ל מפנה, או את הצורך בתגבור הכוחות והשארות צה"ל בכל השטח בצפון הרצועה; יאפשרו חלוקה הוגנת של סיוע הומניטרי (במקום שיגיע לידי חמאס ולגורמי פשיעה שעושקים את האוכלוסייה האזרחית); ויאפשרו התחלה של חזרת עזתים לביתם, והקלה על האזורים שאליהם פונו בדרום הרצועה. כל אלה יקלו על צה״ל להילחם ברפיח אם יהיה צורך, ויחזקו את הכוחות ברצועת עזה שמתנגדים לחמאס. יש לקוות שחיזוק הכוחות הללו גם יעודד פלסטינים לגלות לצה"ל היכן נמצאים החטופים והיכן נמצאים מנהיגי חמאס, ובכך להביא לסיום הלחימה והשלכותיה הקשות על התושבים בעזה.
במקום להגיב לדרישות חמאס, על ישראל להציג את דרישותיה שלה לסיום הלחימה. במקום להיות תלויה בהחלטות של סינוואר, על ישראל לפעול באופן שיאפשר לה להשיג את מטרות המלחמה. בין היתר, נורמליזציה עם סעודיה וחיבור לציר המתון לא צריכים להיות תלויים במה יעשה סינוואר, אלא במה תעשה ישראל. המפתח הוא בידי ישראל וכל שעליה לעשות הוא להצהיר שהיא מעוניינת להעביר, בסופו של דבר, את השלטון ברצועת עזה לפלסטינים. אסור לממשלת ישראל להחמיץ הזדמנות היסטורית לגיבוש תוכנית אזורית ובינלאומית שתחזיר את החטופים, תשמיד את הזרוע הצבאית של החמאס, ותבטיח קואליציה איזורית רחבה ויציבה, ארוכת שנים, נגד אירן ושלוחותיה.
פורום היום שאחרי המלחמה קורא לממשלת ישראל להציג עכשו את תנאיה להפסקת הלחימה וליציאת צה"ל מרצועת עזה ברוח האמור לעיל. אנו קוראים לציבור הישראלי לדרוש בתוקף מהממשלה שלא להחמיץ את ההזדמנות ההיסטורית להבטחת ביטחונה של ישראל בכל מרחביה כחלק מהציר האזורי והבינלאומי המתון.
2. אירועי הפורום
בארבעת החודשים שחלפו מאז הקמתו, קיים הפורום 15 מפגשים פומביים של שיחות עם מומחים מובילים מהארץ ומהעולם. כל האירועים זמינים בערוץ היוטיוב שלנו:
על הסכסוך – על מעמד רצועת עזה ועל חלופות שלטוניות ליום שאחרי.
על מדינות האיזור וסכסוכים באזור – עמדת מדינות ערב בנוגע למלחמה, יחסי ישראל, לבנון וחיזבאללה, על האידיאולוגיה של חמאס והאחים המוסלמים.
על חקרי מקרה היסטוריים ספציפיים לצורך לימוד על האפשרויות ליום שאחרי – צפון אירלנד, קוסובו, גרמניה אחרי מלחמת העולם ה-2, יפן אחרי מלחמת העולם ה-2, עיראק והמלחמה בדאעש.
על האופן בו סכסוכים מוכרעים – מבט אמפירי-השוואתי וניתוח תפקידם של מדינות שלישיות ואסירים פוליטיים.
היבטים משפטיים רלבנטיים – בנוגע להסדרים אפשריים ביום שאחרי המלחמה, להשלכות האפשריות של צווי ביניים בבית הדין לצדק בהאג, ולשאלת המעמד המשפטי של פלסטין כמדינה.
פרטים על האירוע הבא שלנו יפורסמו בקרוב. הירשמו כאן לקבלת הניוזלטר.
3. המלצות קריאה והאזנה
· קראו את פרופ׳ אלי פודה, חבר הפורום, בנושא ״האם אפשר להתחיל כבר את 'היום שאחרי'? כך זה עשוי להיראות״
· צפו בוובינר עם פרופ׳ אריה קצוביץ, חבר הפורום, בנושא ועידת שלום בינלאומית בסיום המלחמה (באנגלית).
· צפו בראיון עם ד״ר רונית לוין-שנור ב״משדרות שלום״ (5.2.24) בנושא היום שאחרי.
· צפו בסרטוני הוובינרים הקודמים שלנו בערוץ היוטיוב של הפורום.
להתראות בשבוע הבא!
Comentários