מהפך בארצות הברית: דונלד טראמפ יכנס לבית הלבן בינואר 2025 כנשיא ארה״ב, ובעקבות הבחירות שהתקיימו לאחרונה יש לרפובליקנים גם רוב בסנאט ובקונגרס, מה שאמור להקל מאד על הנשיא טראמפ לבצע כל מהלך שיבחר. מה משמעות ההצלחה הרפובליקנית עבור האינטרס הישראלי שאותו אנו מנתחים כאן בשנה האחרונה?
כידוע, קשה לחזות בדיוק מה טראמפ יעשה. אבל ניתוח ההצהרות שנשא עד כה ביחד עם הידיעות על הקשרים הכלכליים הנרחבים של משפחתו עם מדינות המפרץ, כולל סעודיה, מלמד על כך שיש לטרמאפ אינטרס פוליטי ואישי שבמזרח התיכון יהיו שקט ויציבות. זה ללא ספק גם האינטרס הישראלי – סיום המלחמה בדרום ובצפון, נורמליזציה של הקשרים של ישראל עם כל מדינות ערב, ובראשן סעודיה, וכן עם מדינות מוסלמיות נוספות והקמת ברית ביטחון אזורית. ממשל ביידן חתר למטרות דומות. מה שנראה שעומד להשתנות זה היחס לגורל הפלסטינים. בעוד שממשל ביידן היה מחויב לחזון שתי המדינות כחלק מהמהלך הכולל במזרח התיכון, המינויים של טראמפ עד כה הם של אנשים שתומכים בסיפוח של יהודה ושומרון, ואולי גם של רצועת עזה, למדינת ישראל. זו אמנם סיבה למסיבה לימין הקיצוני בישראל, אבל בשורה קשה לאינטרס הישראלי. זאת משתי סיבות:
1. מוחמד בן סלמאן (MBS), יורש העצר הסעודי, הצהיר פעמים רבות על מחויבותו למדינה פלסטינית. בעוד שקשה להאמין ש-MBS יפגע באינטרס הסעודי, שהוא הידוק הקשרים עם ארה״ב, למען הפלסטינים, קל לדמיין מצב בו הוא מתנגד בתוקף לנורמליזציה של הקשרים עם ישראל ללא התחייבות לאופק של מדינה פלסטינית – התחייבות בלתי אפשרית אם ישראל תספח את איו"ש ועזה. כלומר, צעדים לכיוון סיפוח יכולים להוביל את MBS לפעול להידוק הקשרים עם ארה״ב תוך השארת ישראל מחוץ לעסקה. במצב דברים כזה, טראמפ יצטרך לבחור בין הידוק הקשרים של ארה"ב ושל משפחתו עם סעודיה בלי נורמליזציה בין ישראל לסעודיה, לבין ויתור על הקשר עם סעודיה למען ישראל.
בין אם טראמפ יסכים לתכתיב הסעודי וישאיר את ישראל מחוץ למהלך הנורמליזציה, ובין אם יוותר על הידוק הקשרים עם סעודיה, שתי התוצאות האפשריות האלה גרועות לישראל. שני התרחישים מובילים למצב שבו לא תוקם במזרח התיכון ברית ביטחון אזורית פרו-מערבית של מדינות ערב המתונות שכוללת גם את ישראל; ואז, או שתוקם ברית של ארה"ב עם סעודיה ומדינות ערביות נוספות בלי ישראל (במקרה שטראמפ יבחר להמשיך עם הסעודים בלי ישראל), או שלא תוקם קואליציה כזו (במקרה שטראמפ ינטוש את הקשרים עם סעודיה) ובמקומה יתחזק שיתוף הפעולה בין איראן לבין מדינות ערב המאוכזבות מארה"ב ומישראל – דבר שאיראן פועלת למענו בנחישות כבר חודשים רבים (והשתתפותה בועידה בריאד בשבוע שעבר היא עדות להצלחת מדיניותה). בשורה התחתונה, צעדים לכיוון סיפוח פוגעים באינטרס הישראלי, כיוון שהם מונעים את סיום הסכסוך הישראלי-ערבי ואת חיזוק הציר המתון מול הציר האיראני-ג׳יהאדיסטי.
2. סיפוח של יהודה ושומרון ואולי גם של רצועת עזה למדינת ישראל רע ישראל. הוא רע לבטחון ישראל, לכלכלת ישראל ולדמוקרטיה הישראלית. רבות נכתב על כך, שסיפוח יהודה ושומרון לישראל והפיכת הרוב היהודי הקיים כיום למיעוט השולט ברוב לא יהודי, יגרום לכך שמדינת ישראל לא תוכל להיות מדינה יהודית ודמוקרטית. רבות גם נכתב על המשמעויות הכלכליות השליליות של שליטה ברצועת עזה ועל הסכנות לכלכלת ישראל מהמשך העומס הגדול על העורף בגלל צרכי הצבא ובגלל פגיעה בקשריה של מדינת ישראל עם מדינות המערב.
מבחינה בטחונית, האינטרס הישראלי בהקשר לפלסטינים היה ונשאר חיבורם לציר המתון. בלי חיבור כזה, נמשיך להתמודד עם טרור פלסטיני בכל המרחבים, בין אם ישראל תספח את השטחים ובין אם לאו. בחודשים האחרונים הצליחה ישראל להחזיר לעצמה את יכולת ההרתעה מול המדינות שסביבה, אבל זו לא רלוונטית מול ארגונים לא מדינתיים, שפגיעה באוכלוסיה שסביבם לא רק שלא מרתיעה אותם אלא אף משרתת את מטרותיהם. מעבר לזה, צה״ל, חזק ככל שיהיה, לא מסוגל לחסל כל טיל וכל פעיל (טרור). ואכן, למרות ההצלחות המרשימות של צה״ל ברצועת עזה ובלבנון, עשרות אלפי תושבים בדרום ובצפון עדיין לא חזרו לביתם, אזרחים באזורים נרחבים בישראל חיים תחת איום יומיומי של כטב״מים וטילים, ואזרחים בכל המדינה נפגעים בפיגועי טרור. ביחס לפלסטינים יש למדינת ישראל רק דרך אחת להבטיח את בטחונה לטווח הארוך – הקמת מדינה פלסטינית מתונה, מפורזת, משגשגת ושוחרת שלום. האלטרנטיבות האחרות, ושתיהן רעות לישראל, הן מדינה פלסטינית טרוריסטית, או המשך המצב הקיים או סיפוח, שמשמעם המשך הטרור.
בעקבות 7.10 והמלחמה מאז, המזרח התיכון נמצא בתקופה של שינוי. הבחירה בטראמפ לנשיא ארה״ב הוסיפה לדינמיקת השינוי – איראן הודיעה שתקפיא את הפעולה הצבאית מול ישראל, נדמה שכולם דרוכים לראות מה יעשה טראמפ ויש תחושה שהחודשיים עד כניסתו לתפקיד יכולים להביא להסכמים חשובים. מערכת היחסים בין המדינות ומאזן הכוחות שיתייצבו בתום תקופת השינוי ישפיעו על הביטחון של כל אחד מאיתנו ועל ביטחון הדורות הבאים. האינטרס הישראלי היה ונשאר ברית ביטחון אזורית וחיבור הפלסטינים לציר המתון, חיבור שיוביל בעקבות תהליך ארוך ויסודי, להקמת מדינה פלסטינית מתונה, מפורזת, משגשגת ושוחרת שלום.
רוצים לשמוע עוד על איך מבטיחים את ברית הביטחון האזורית? מוזמנים מאוד להצטרף לאירועים שלנו.
· לינק הרשמה לכל האירועים.
· מוזמנים לארח חוג בית אצלכם! אנא הרשמו בלינק.
· הצטרפו לקבוצת העדכונים בווטסאפ שלנו. זה הלינק.
· חתמו על העצומה כאן.
· לקבלת שלטים לתלייה, הזמינו כאן.
コメント