עיקרי הדברים
על רקע התעוררות הדיון בשאלת הנורמליזציה עם סעודיה, קיימנו ביום 29.2.2024 וובינר עם מיטב המומחים בנושא יחסה של סעודיה לישראל ולפלסטינים. בקרב המומחים היתה הסכמה רחבה שהמוטיבציה העיקרית של סעודיה ביחס לנורמליזציה עם ישראל היא להקטין את האיום האירני עליה (כן, גם סעודיה, כמו ישראל, תופסת את אירן כאיום הגדול ביותר עליה), ולשם כך היא פועלת בלפחות שני אופנים: הידוק הקשרים עם אירן ועם סין (״הסכם פיוס״ בין אירן לסעודיה נחתם בסין לפני שנה) והידוק הקשרים עם ארה״ב.
נורמליזציה עם ישראל היא בעיקר ה״מחיר״ שסעודיה מתבקשת לשלם עבור הידוק קשריה עם ארה"ב. המומחים בוובינר גם הסכימו שהתשלום של המחיר הזה הפך לפחות אטרקטיבי עבור סעודיה בגלל ההקצנה נגד ישראל בדעת הקהל בסעודיה ובעולם הערבי בכלל בעקבות המלחמה. בנוסף, תוארו בוובינר שתי תוצאות מסוכנות לישראל בעקבות גרירת הרגליים של ממשלת ישראל. האחת, העיכוב בחיזוק הקשרים בין סעודיה לארה״ב יקרב עוד יותר את סעודיה לאירן – משמעות הדבר מבחינת ישראל היא חיזוק הציר האירני-ג׳יהאדיסטי, שמהווה את הסכנה הגדולה ביותר למדינתנו.
התוצאה השניה היא שארה״ב לא תהיה מוכנה להמשיך ולסכן את האינטרסים שלה במזרח התיכון, שבראשם הידוק היחסים עם סעודיה, ולכן תמשיך בהידוק יחסיה עם סעודיה תוך שהיא משאירה את ישראל מחוץ לתהליך. במילים אחרות, הנסיון של ממשלת ישראל להשאיר את הנושא הפלסטיני בחוץ במסגרת מהלך הקירוב בין ארה״ב לסעודיה עשוי להביא לכך שגם ישראל תשאר בחוץ, ללא נורמליזציה עם הגדולה במדינות הסוניות במזרח התיכון.
זו תהיה תוצאה מסוכנת מאד מכמה בחינות: האחת, נורמליזציה של יחסי ישראל וסעודיה היא קריטית לאינטגרציה של ישראל במזרח התיכון, גם בשל מקומה החשוב של סעודיה במרחב וגם מכיוון שנורמליזציה עם סעודיה היא המפתח לנורמליזציה עם מדינות ערביות (ומוסלמיות) נוספות (כגון עומאן, לוב, אלג׳יריה ועוד). ההשלכות הבטחוניות והכלכליות החיוביות מאד של אינטגרציה כזו ברורות מאליהן. השניה, לישראל לא תהיה שום יכולת להשפיע על ההסכם בין ארה״ב לסעודיה, ובעיקר על השאלה של הפיכת סעודיה למדינה גרעינית. והשלישית, מהלך כזה יבטא את שבירת הקשר ההדוק בין ישראל לארה״ב ויסמן לאויבותינו שבפעם הבאה שיתקפו, נעמוד לבד – בלי רכבת אווירית וימית של ציוד צבאי ותחמושת ובלי שתי נושאות מטוסים.
האופציה שארה״ב תתקדם בהידוק קשריה עם סעודיה תוך השארת ישראל בחוץ יכולה להפוך סבירה יותר ככל שמועד הבחירות בארה״ב יתקרב, ובעיקר אם הסקרים יראו על סיכוי סביר שהנשיא ביידן יפסיד בהן – הוא עלול לרצות בהישג בינלאומי כדי לשפר את סיכוייו בבחירות גם במחיר תרומה לבידודה של ישראל.
ראו גם רונית לוין-שנור ״ארה״ב וסעודיה ישאירו אותנו בחוץ״ ישראל היום (5.3.2024).
סיכום מפורט של הוובינר מצורף כקובץ.
לצפייה באירוע:
Comments